S-a schimbat legea: cum te ajută acum statul, dacă te încălzești cu lemne de foc

de: Mădălina Bahrim
09 12. 2021

Românii care folosesc lemnul de foc pentru a se încălzi, au motive de bucurie în acest sezon rece.

Președintele țării, Klaus Iohannis, tocmai a semnat două acte normative ce prevăd reducerea cotei de TVA pentru lemnele de foc.

Măsura era așteptată de sute de mii de români

Românii, mai ales cei care locuiesc în zonele rurale și au în case sobe sau centrale pe lemne, așteptau de mult această măsură. În contextul în care facturile la energia electrică și gazul natural au explodat în ultima perioadă, lemnul de foc pare să devină o alternativă foarte convenabilă, mai ales în contextul diminuării cotei de TVA.

Astfel, românii care folosesc lemne de foc pentru a se încălzi vor scoate din buzunar mai puțini bani în acest sezon rece și e posibil să iasă mult mai avantajați din punct de vedere financiar, în comparație cu aceia care și-au instalat centrale pe curent electric sau gaze naturale.

Referindu-ne la cele două acte normative semnate de președinte, acestea stipulează următoarele:

-cota redusă de TVA de 5% se aplică pentru livrările de lemn de foc, sub formă de trunchiuri, butuci, vreascuri, ramuri sau sub forme similare, care se încadrează la codurile NC 4401 11 00 și 4401 12 00, realizate către persoane juridice sau alte entități, indiferent de formă juridică de organizare a acestora, inclusiv școli, spitale, dispensare medicale și unități de asistență socială.

Nu în ultimul rând, o altă prevedere indică faptul că aceeași cota de 5% se aplică și asupra bazei de impozitare pentru următoarele livrări de bunuri și prestări de servicii: livrarea de lemn de foc către persoanele fizice, sub formă de trunchiuri, butuci, vreascuri, ramuri sau sub forme similare, care se încadrează la codurile NC 4401 11 00 și 4401 12 00.

„Oamenii au cumpărat deja lemne cu 19% și nu văd cum s-ar putea aplica retroactiv cota redusă în perioada 1 decembrie, termenul prevazut in lege, și data la care intră efectiv în vigoare legea. Ar fi fost mai bine pentru toată lumea, mai ales pentru populație, dacă legea intra in vigoare înainte de 1 decembrie, astfel încât să se aplice așa cum era prevăzut în proiect. Dacă exista voința de a ajuta oamenii, nu întârzia promulgarea, legea fiind trimisă încă din 20 noiembrie 2021”, a declarat pentru Profit.ro consultantul fiscal Cornel Grama.